Obala 3 br. 19, 20270 Vela Luka Telefon 020 295 900 Email opcina@velaluka.hr Facebook
Veslački klub Ošjak

31 Kolovoz

U sklopu Gimnastičkog društva "Hajduk" osnovana je veslačka sekcija 1948. godine, da bi se uskoro osamostalila kao poseban klub. Od osnutka klub je smješten u istim prostorijama u uvali Kale. Ime Ošjak dobio je po istoimenom otočiću, koji je smješten na samom ulazu u Velu Luku. U dosadašnjoj povijesti Klub je nanizao velik broj vrhunskih rezultata od kojih su najznačajniji :

1955. godine četverac s kormilarom sudjeluje na Evropskom prvenstvu u Belgiji

1960. godine Perica Vlašić, legenda hrvatskog i evropskog veslanja sudjeluje u dvojcu na pariće na Olimpijskim igrama u Rimu

1981. godine Nikša Prižmić osvaja prvo mjesto za juniore na Balkanijadi u Splitu

1986. godine Nikša Prižmić je član četverca na pariće, koji je na svjetskom seniorskom prvenstvu osvojio sedmo mjesto

2001. godine Hrvoje Barčot je član četverca na pariće koji je na svjetskom juniorskom prvenstvu osvojio trinaesto mjesto

2001. godine veterani kluba sudjeluju u četvercu na pariće na Euro-Master regati i osvajaju treće mjesto

Godina 2013. ostat će zapažena u dosadašnjoj povijesti  VK „ Ošjak "  kao godina u kojoj je osvojeno naviše prvih mjesta na državnom prvenstvu. Ostvarenim sportskim rezultatima u 2013. godini klub se svrstao u sami vrh klubskog veslanja u RH,  uspjeh je još i veći kad se uzme u obzir da je ostvaren sa 50-tak tisuća kuna.

Od više posada veslača i veslačica koji su doprinijeli uspjehu kluba izdvajamo:

 -          Valentić Marina,  1. u samcu za juniorke u skoro svim utrkama Kupa Dalmacije te 5. U finalnoj trci prvenstva države

-          Sestre Josipa i Ivana Jurković, nisu izgubile ni jednu utrku u disciplini dvojca na pariće u 2013.g. te su Prvakinje za RH u 2013.g.

-          Teo Padovan je u svim utrkama u 2013. g, bio na pobjedničkom postolju, uglavnom kao prvi. S Ivanom Burmasom osvojio je prvenstvo države i u dvojcu na pariće za mlađe juniore.

-          Četverac na pariće (T.Padovan, I. Burmas, S.Trojanović i L.Surjan) prvaci su države u 2013.g.

 Svi veslači prvaci države stekli su i status potencijalnih državnih reprezentativaca.

Pored navedenih rezultata veslači VK Ošjak osvajali su mnogo državnih i međunarodnih trofeja. Iz ove sredine potekao je Perica Vlašić, najbolji hrvatski veslač svih vremena. Nekadašnji svjetski prvak u skifu, te sudionik dviju Olimpijada i osvajač brojnih međunarodnih trofeja.