Obala 3 br. 19, 20270 Vela Luka Telefon 020 295 900 Email opcina@velaluka.hr Facebook

Zatvaranje Festivala viteških igara otoka Korčule

Zatvaranje Festivala viteških igara otoka Korčule

17 Rujan

Uz zvukove tradicionalne kumpanije, u petak, 13. kolovoza o.g. u Veloj Luci zatvoren je Festival viteških igara otoka Korčule koji je i ove godine započeo početkom lipnja u gradu Korčuli.

Ovaj Festival nastao je prije 22 godine s ciljem očuvanja tradicijske i povijesne baštine otoka. Festival aktivno postoji do 2004.godine, a nakon desetogodišnje stanke se ponovno pokreće nakon međunarodnog simpozija ICTM 2014. (International Council for Traditional Music) koji se održao baš u Korčuli.
Umjetničko rukovodstvo Festivala oduvijek je bila odgovornost prof.dr. Gorana Oreba koji ga svake, pa tako i ove godine, scenski i koreografski osmišljava. Čak sedam otočnih naselja, pomoću kulturnih i glazbenih društava, aktivno baštini i održava više od 400 godina dugu tradiciju jedinstvenih plesova s mačevima.
Nakon svečanog mimohoda centrom mjesta, članovi i kumpanjoli iz FD Kumpanija iz Vele Luke, VU Kumpanjija Pupnat, VU Kumpanjija Smokvica i KPD Bratska sloga, Žrnovo (Moštra) predstavili su se sa po nekoliko plesnih figura publici na pijaci ispred crkve sv Josipa.
Obrativši se publici, te zahvalivši svim izvođačima, načelnica Općine Vela Luka, proglasila je Festival viteških igara zatvorenim.
Izvor: TZ Vela Luka