Obala 3 br. 19, 20270 Vela Luka Telefon 020 295 900 Email opcina@velaluka.hr Facebook

Večer poezije Danijela Dragojevića u Ambalaži

Večer poezije Danijela Dragojevića u Ambalaži

07 Listopad

Ovog utorka, prvog dana listopada, Udruga je u Ambalaži organizirala večer poezije jednog od najutjecajnijih hrvatskih i evropskih pjesnika, našeg Velolučanina Danijela Dragojevića. Iako je posljednjih desetljeća svojevoljno isključen iz javnosti, Danijel Dragojević obilježio je čitavo jedno razdoblje i nadahnuo generacije pjesnika. Njegovi kolege, pjesnici i književnici, nazivaju ga najvećim živućim hrvatskim pjesnikom.

 
Predstaviti jedno takvo ime publici u Veloj Luci, za nas je bio ogroman izazov: radi se o događaju koji zahtijeva potpunu posvećenost kako bi interpretacija Danijeovog lika i djela bila vjerodostojna. Predstavjanje Danijela Dragojevića u staroj tvornici limene ambalaže - mjestu kolektivne memorije Vele Luke, danas tvornici kulture, u uvjetima derutnih zidova i skoro pa potpunom mraku, dodatno je pojačalo doživljaj okupljenima.
 
Iako su neki od posjetitelja te večeri došli u Ambalažu uvjereni da će ih tamo dočekati sam Danijel Dragojević, pozvali smo Enesa Kiševića, možda jedinu osobu koja je utoliko mogla osjetiti Danijelovu Luku i približiti Luci Danijelove stihove, da je Danijel u nešto više od sat vremena uistinu bio s nama.
 
 
Enes Kišević, dramski umjetnik i pjesnik u Ambalaži je te večeri podijelio sa Velom Lukom divnu i intimnu priču i kao pjesnik i kao Danijelov prijatelj. U pratnji dvije dame, Mirjane Žuvele i Maje Šestanović te Damira Vlašića na klaviru, Enes je Veloj Luci vratio Danijela ; Danijel je otišao iz Luke, ali Vela Luka nije otišla iz njega.
 
Bio je to događaj po svemu veliki za Luku, ali Luka okupljena u Ambalaži spremno ga je dočekala. Publika, Enes, prostor, Mirjana i Maja zajedno su u najvećoj mogućoj mjeri interpretirali ime iza kojeg ne stoji samo pjesnik, već kulturna institucija.
 
HVALA!
 
Sandra Baničević
 
LIKOVNO STVARALAŠTVO VELE LUKE & MIKI TRASI
 
Foto: Anđela Šćepanović