Obala 3 br. 19, 20270 Vela Luka Telefon 020 295 900 Email opcina@velaluka.hr Facebook

Saznajte zašto “Vela Luka Outdoors” slovi za najzabavniju utrku Dalmatinske trail lige!

Saznajte zašto “Vela Luka Outdoors” slovi za najzabavniju utrku Dalmatinske trail lige!

16 Rujan

Proteklih godina Vela Luka se pokazala kao savršena destinacija pustolovnog turizma, a što prepoznaju brojni domaći i strani zaljubljenici u ovu vrstu odmora i zabave.

Od 2014.godine kad je Vela Luka Outdoors započeo, ova manifestacija je doživljela veliki rast kako u ponudi, tako i u broju natjecatelja ali i u duljini trajanja same manifestacije, pa i ove godine imamo bogati program – čak četiri dana i vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe.
Šesta je ovo godina održavanja ove iznimne manifestacije koja je itekako zaživjela kod lokalnog stanovništva te potaknula neke nove i dobre trendove kako u bicikliranju i trčanju tako i u volontiranju. Pa se tako od prve godine i par lokalnih natjecatelja došlo do njih gotovo stotinu.
Manifestacije započinje u četvrtak kad ćemo imati otvaranje manifestacije te panel diskusiju na temu „Razvoj aktivnog turizma” gdje će sudjelovati Vinko Prizmić (idejni začetnik Vela Luka Outdoors-a), Danijel Lacko (pustolov i sportski novinar), Ana Matijaš (organizatorica biciklističkih tura) te Dorjan Dragojević (direktor TZO Vela Luka), a kao moderator večeri biti će Frano Vlašić.
 
Iz godine u godinu nastojimo obogatiti program, pa smo uz četiri trke (Veli i Mali trail, Mala strka, MTB utrka) u ovu sportsku manifestaciju ubacili i penjački zid, kajaking, parkour, slackline i zip line za najmlađe te projekcije avanturističkih filmova. Novost su i dječje utrke za uzrast do 10 godina, a dječica će trčati sa sloganom „Kad narastem i ja ću trčati Velu strku”.
Za mlađe će se organizirati i radionice slobodnog penjanja, kroz koje će imati priliku naučiti nešto o ovom atraktivnom sportu. Ujedno je to i jedna od poruka koju želimo poslati mlađim generacija. Da treniraju, vježbaju i izabiru sport i zdravi način življenja.
Utrke Veli i Mali trail u duljini od 23 km i 10 km te MTB u duljini od 28 km ipak su glavni događaji Vela Luka Outdooorsa. Staze kao i svake godine oduševljavaju ljepotom. Prolaze uz maslinike, pored suhozida i plaža, kroz polja vinove loze i borove šume, uz brdo Hum te barem nakratko ožive napuštene kamene kućice i skrivene crkvice , vrtujke i zaboravljena polja. Cilj i start MTB su u centru mjesta dok Veli i Mali trail, simbolično kreću iz Vele spile, arheološkog nalazišta te samog ishodišta moderne civilizacije. A kako bi spektakl bio još veći, pobrine se i udruga Trtajun, čiji članovi se obuku u praljude te tako natjecatelji u potpunosti mogu doživiti ovaj iznimni arheološki lokalitet. Kao i dosada program će voditi avanturist te sportski novinar Danije Lacko.
Ove godine ćemo imati i predavanje našeg vjernog natjecatelja i višestrukog pobjednika naših trail utrka te hrvatskog Ironman triatlonca Marina Koceića koji će iz prve ruke ispričati kako se priprema za najvažnije svjetske trke te opisati kako izgleda jedna utrka, koji su usponi i padovi i kako sve to izdržati do kraja. Inače Marin Koceić svoje pripreme za razne svjetske utrke rado odrađuje u Veloj Luci, a ove godine trčati će Veli trail.
Iznimno smo ponosni što je u našem mjestu zaživio sportski i zdravi duh te što ova manifestacija iz godine u godinu dobija sve veći broj sudionika a Vela Luka Outdoors slovi za najzabavniju utrku Dalmatinske trail lige.
Jedan od razloga je i taj što u nedjelju, dan nakon utrka, TZ Vela Luka, za sve sudionike, natjecatelje i volontere, organizira besplatni izlet na otok Proizd, biser ovog dijela Dalmacije, a tamo uz kupanje i druženje, bude i utrka kajacima.
 
Maja Zlokić (Croatia Hotspots)
 
Izvor: www.hotspots.net.hr