Obala 3 br. 19, 20270 Vela Luka Telefon 020 295 900 Email opcina@velaluka.hr Facebook

Predstavljen roman Veseljka Šeparovića

Predstavljen roman Veseljka Šeparovića

26 Kolovoz

 U srijedu navečer, 21. 8. 2019. u atriju Centra za kulturu Vela Luka predstavljen je roman „Duple mudante“ autora, pomorca i pisca iz Vele Luke Veseljka Šeparovića. Roman su predstavile ravnateljica Narodne knjižnice "Šime Vučetić" Anita Borovina, umirovljena nastavnica hrvatskog jezika i pjesnikinja Ivčica Dragojević i urednica knjige, viša kustosica Centra za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović; dok su ulomke iz romana čitali voditelj klapskog pjevanja Janes Vlašić i diplomirana komunikologinja Marija Barčot. Cijeli je događaj svojim izvedbama uveličala mješovita klapa F.D. „Kumpanija“.

Ovaj roman ljubavne tematike pisan je na velolučkom dijalektu, a autor ga je posvetio svim zabranjenim ljubavima, kako je istaknula i sama urednica knjige, viša kustosica Centra za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović.

Veseljko Šeparović novo je djelo objavio tri godine nakon svog prvijenca, zbirke kratkih priča „Timbar moga ditinstva“. Dok se u formi kratke priče u svom prvom književnom djelu osvrće na događaje nastale u vrijeme pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u rodnome mjestu, „Duple mudante“ je roman kojim zakoračuje nekoliko desetljeća unatrag, u tridesete godine dvadesetog stoljeća u Veloj Luci. Kroz ljubavnu priču između dvoje mladih Velolučana autor se dotiče ljudi, mjesta i događaja koji su obilježili Velu Luku onoga vremena. U romanu se pisac obilato koristi frazama tipičnim za velolučki govorni izričaj i koristi termine vezane za brodogradnju, ribarstvo i druge zanate, a koji polako izlaze iz uporabe i sve ih rjeđe imamo priliku čuti u svakodnevnoj komunikaciji u mjestu.

Književni pokušaj Veseljka Šeparovića će zasigurno privući široki krug čitatelja i kao njegov prvijenac, osvojiti srca široke čitalačke publike. Nakon predstavljanja knjige, svi sudionici i publika družili su se uz spontanu klapsku pjesmu i domaće delicije u ugodnom ambijentu atrija Centra za kulturu Vela Luka.