Jučer, 27. listopada 2025., u okviru manifestacije “Stajun od lumblije”, u kuharskom praktikumu Srednje škole Vela Luka održana je mirisna i slasna radionica izrade tradicionalne lumblije
Radionicu je vodila Jakica Pecotić, nositeljica zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, uz pomoć Leonide Grbin i Katarine Surjan. Sudionici su imali priliku naučiti tajne pripreme ove tradicionalne slastice, kušati gotovu lumbliju te ponijeti i prigodne poklone
Podsjetimo, lumblija od 2022. godine nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Zato su radionici prisustvovale i predstavnice certifikacijskog tijela Bureau Veritas, Ana Bilanđija i Lidija Ercegovac, koje provode kontrolu i izdaju potvrde o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom
Sve tri proizvođačice lumblije uspješno su prošle godišnju kontrolu i dobile pravo korištenja ove vrijedne oznake i u narednih godinu dana!
Miris lumblije ponovno je ispunio Velu Luku – pridružite nam se i na ostali događanjima manifestacije!
Tekst: Udruga maslinara Vela Luka
Foto: A. Šćepanović