Obala 3 br. 19, 20270 Vela Luka Telefon 020 295 900 Email opcina@velaluka.hr Facebook

Koncert klapa Trogir i Ošjak

Koncert klapa Trogir i Ošjak

03 Rujan

 Klape „Trogir“ i „Ošjak“ održale koncert za pamćenje

Ljubitelji klapskog pjevanja sigurno su u subotu, 31. kolovoza 2019. došli na svoje. U posebnom i akustičnom ambijentu atrija Centra za kulturu u Veloj Luci, u organizaciji F.D. „Kumpanija“ održan je koncert klapskih velikana, klapa „Trogir“ i „Ošjak“. Koncert je održan u sklopu manifestacije „Luško lito“ kao šesti ovogodišnji koncert klapa na kojem je publika i ovaj put imala priliku uživati u glazbenoj „poslastici“ protkanom sjajnim izvedbama veterana klapskog pjevanja.
Nezaboravnu glazbenu večer otvorila je veloluška klapa „Ošjak“ čiju trenutnu postavu čini pet „izbrušenih“ vokala predvođeni nezamjenjivim prvim tenorom, Tončijem Miletićem „Gulinom”. Da je Vela Luka poznata po vrsnim glazbenicima potvrđuje i ova najdugovječnija luška klapa osnovana daleke 1976. godine od kada njezini članovi njeguju tradiciju klapskog pjevanja i pri tome ostvaruju uspješne nastupe na raznim koncertima i festivalima. Tako je bilo i ovaj put, klapa „Ošjak“ publici je priredila sjajan gazbeni repertoar a svojom spontanošću i emotivnim izvedbama najljepših dalmatinskih pjesama razgalila je brojni auditorij. Kroz program publiku je vodio Janes Vlašić, „meštar“ klapskog pjevanja koji je ulozi domaćina srdačno pozdravio goste i okupljene.
Uz lokalnu klapu „Ošjak“ na ovoj glazbenoj večeri nastupili su njihovi dugogodišnji prijatelji s kojima dijele brojne nezaboravne uspomene; osam kvalitetnih vokala koji čine sjajnu klapu „Trogir“. Besprijekorni klapski izričaj i umjetnička sugestivnost obilježja su klape koja je i ovom prilikom opravdala često davan epitet najbolje dalmatinske klape svih vremena. Klapa „Trogir“ iza sebe ima 56 godina djelovanja tijekom kojih su ostali vjerni izvornoj dalmatinskoj klapskoj pjesmi koje su jedni od utemeljitelja. Klapa koja je s vremenom postala i „institucija“ klapskog pjevanja svojim je izvedbama oduševila okupljeno mnoštvo u atriju a česti spontani aplauzi dodatno su zagrijali opuštenu atmosferu u kojoj je dobro raspoložena publika uživala u svakom elementu klapskog izričaja.
U pojedinim pjesmama kao glazbena pratnja nastupili su Vinko Barčot i Antonio Dragojević koji su odsviranim dionicama uveličali cjelokupan događaj.
U završnom djelu večeri klape su zajedno s publikom otpjevale bezvremenske hitove i time završili posebnu glazbenu večer protkanu emocijama izazvanih spojem prijateljstva, tradicijske baštine i umjetnosti.