Službene stranice Općine Vela Luka Utorak, 12. studenog 2019.
 

Novosti

 
Vela Luka zamirisala po lumblijama 28.10.2019
U sklopu ovogodišnje gastro manifestacije „Stajun od lumblije“ održane su četiri radionice na kojima su se razni dobni uzrasti imali priliku upoznati s recepturom ove tradicionalne slastice te sami sudjelovati u izradi iste. Prva radionica održana je u srijedu, 23. listopada u Dječjem vrtiću „Radost“ s kojom se i službeno otvorio još jedan „Stajun od lumblije“. Razigrani mališani predškolske grupe "Snjeguljica" su uz smjeh i pjesmu zamijesili svoje prve lumblije. Kako bi ova slastica bila što uspješnija, pomogle su im ravnateljica Miranda te tete Sanja, Tihana i Vinka, a za "tajni recept" pobrinula se kuharica Miranda.
U posljepodnevnim satima u hotelu „Korkyra“ uslijedila je radionica pod vodstvom Leonide Grbin, vlasnice šarmantnog dućana „Luška kredenca“ u kojem su dostupni razni domaći ekološki proizvodi, a u ponudi luških autohtonih proizvoda neizostavna je upravo lumblija. Leonida je na zanimljiv i poučan način prenjela dugogodišnje iskustvo izrade ovog gastro užitka dok su sudionici radionice zainteresirano pratili recepturu i postupak.
Idućeg dana, u četvrtak, 24. listopada u Osnovnoj školi Vela Luka, pod vodstvom učeničke zadruge „Meje“ i nastavnice Sandre Sirovice održana je treća radionica na kojoj su učenici svoje lumblije zamijesili s načelnicom Općine Vela Luka, Katarinom Gugić. Dok se nestrpljivo isčekivalo kakve će lumblije u konačnici biti, prof. Tonko Barčot održao je zanimljivo predavanje pod nazivom "Svisvetski običaji i tradicija izrade lumblije". Koja je poveznica pšenice, sunca i lumblije, zašto se lumblija radi upravo uoči blagdana Svih Svetih i koliko je ona važan segment naše tradicije, ispričao im je prof. Barčot, dok su znatiželjni školarci aktivno sudjelovali postavljajući pitanja. Kako svako dobro predavanje završi uz dobru degustaciju, tako je bilo i ovaj put, nakon što se učionicom proširio miris dobro poznate slastice koji je ispunio i ozario svih, uslijedilo je kušanje, zadovoljstvo se nije krilo a s istim su lumblijama učenici odučili sudjelovati u natjecanju.
Budući da su radionice započele s onim najmlađima, ovogodišnje radionice izrade autohtone slastice lumblije završene su kako i logično slijedi s starijim naraštajem. U petak su mladi Crvenog križa posjetili štićenike Doma za starije i nemoćne u Veloj Luci i u veselom raspoloženju održali posljednju radionicu u sklopu „Stajuna od lumblije“.
Na ovogodišnjim radionicama sve su lumblije ispale različite no opet svaka je bila ukusna na svoj način, ipak su najvažniji zadovoljni i ispunjeni sudionici od kojih su neki naučili nešto novo, neki usavršili postojeća znanja a u konačnici nastavili su njegovati svoju tradiciju i običaje.
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2019

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2019