Službene stranice Općine Vela Luka Nedjelja, 13. listopada 2019.
 

Novosti

 
Večer poezije Danijela Dragojevića u Ambalaži 07.10.2019
Ovog utorka, prvog dana listopada, Udruga je u Ambalaži organizirala večer poezije jednog od najutjecajnijih hrvatskih i evropskih pjesnika, našeg Velolučanina Danijela Dragojevića. Iako je posljednjih desetljeća svojevoljno isključen iz javnosti, Danijel Dragojević obilježio je čitavo jedno razdoblje i nadahnuo generacije pjesnika. Njegovi kolege, pjesnici i književnici, nazivaju ga najvećim živućim hrvatskim pjesnikom.

Predstaviti jedno takvo ime publici u Veloj Luci, za nas je bio ogroman izazov: radi se o događaju koji zahtijeva potpunu posvećenost kako bi interpretacija Danijeovog lika i djela bila vjerodostojna. Predstavjanje Danijela Dragojevića u staroj tvornici limene ambalaže - mjestu kolektivne memorije Vele Luke, danas tvornici kulture, u uvjetima derutnih zidova i skoro pa potpunom mraku, dodatno je pojačalo doživljaj okupljenima.

Iako su neki od posjetitelja te večeri došli u Ambalažu uvjereni da će ih tamo dočekati sam Danijel Dragojević, pozvali smo Enesa Kiševića, možda jedinu osobu koja je utoliko mogla osjetiti Danijelovu Luku i približiti Luci Danijelove stihove, da je Danijel u nešto više od sat vremena uistinu bio s nama.


Enes Kišević, dramski umjetnik i pjesnik u Ambalaži je te večeri podijelio sa Velom Lukom divnu i intimnu priču i kao pjesnik i kao Danijelov prijatelj. U pratnji dvije dame, Mirjane Žuvele i Maje Šestanović te Damira Vlašića na klaviru, Enes je Veloj Luci vratio Danijela ; Danijel je otišao iz Luke, ali Vela Luka nije otišla iz njega.

Bio je to događaj po svemu veliki za Luku, ali Luka okupljena u Ambalaži spremno ga je dočekala. Publika, Enes, prostor, Mirjana i Maja zajedno su u najvećoj mogućoj mjeri interpretirali ime iza kojeg ne stoji samo pjesnik, već kulturna institucija.

HVALA!

Sandra Baničević

LIKOVNO STVARALAŠTVO VELE LUKE & MIKI TRASI

Foto: Anđela Šćepanović
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2019

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2019