Službene stranice Općine Vela Luka Četvrtak, 17. siječnja 2019.
 

Novosti

 
Dodijeljena prva Zlatna lumblija 19.10.2017
U Centru za kulturu Vela Luka održan je centralni dio manifestacije Stajun od lumblije - Izbor za Zlatnu lumbliju 2017. godine u organizaciji Općine Vela Luka i TZO Vela Luka. Prisutnima se uvodno obratila Načelnica Katarina Bikić koja je naglasila važnost održavanja ovakvih manifestacija u cilju očuvanja i promocije veloluške tradicije i običaja te je proglasila službeni dio natjecanja otvorenim.

Na natjecanje je prijavljeno ukupno 20 lumblija a pobjedu i naslov Zlatna lumblija 2017. odnijela je lumblija gđe. Gordane Prižmić iz Vele Luke. Konkurencija je bila jaka i o pobjedniku je odlučivalo svega nekoliko bodova.

Stručni žiri koji je ocjenjivao lumblije bio je u sastavu:
Tea Mamut - jedna od najpoznatijih mladih hrvatskih slastičarki porijeklom vezana baš za otok Korčulu. Prva Hrvatica koja je završila prestižnu kulinarsku akademiju u New Yorku (Culinary Institute of America), a svoje vještine je usavršavala u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, na Olimpijskim igrama kao član tima odgovornog za gastronomsku ponudu te u najboljim hrvatskim restoranima. Danas ponosna vlasnica slastičarnice Oš' kolač? u Splitu.
Ivica Mirošević Keke – naša najiskusnija članica žirija, domaćica – poljoprivrednica i vrsna izrađivačica lumblije. Svoj radni vijek provela je u bivšoj tvornici Jadranka. Iako već dugi niz godina u mirovini još uvijek aktivno sudjeluje u svim manifestacijama Vele Luke.
Iskra Vlašić – aktivna umirovljenica koja se nakon 4o-to godišnjeg radnog vijeka provedenog u Zagrebu vratila na otok Korčulu sa namjerom da sačuva autentične proizvode svog otoka. Prije 10-tak godina zaštitila je lumbliju oznakom hrvatski otočni proizvod a prošle je godine sa lumblijom pobijedila na izboru za najbolji prehranbeni proizvod od maslinovog ulja održan na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2016. u Bolu na Braču.
Franica Tasovac – učiteljica u OŠ Petar Kanavelić iz Korčule. Autorica knjige Slatka Korčula – slatkarije korčulanskih nona, koja je na 72 stranice, opisala 31 izvorni recept starih korčulanskih kolača. Ova knjiga je želja autorice da kroz kulinarstvo sačuva važan dio hrvatske kulturne baštine i tradicije te zabilježi sjećanja na slatke delicije stare Korčule. Knjiga je prevedena i na engleski jezik pa predstavlja orginalni korčulanski suvenir.
Marko Barčot – poznati veloluški kuhar bogatog iskustva. Rado viđen član žirija na brojnim manifestacijama u Veloj Luci i jedini muški član žirija za izbor Zlatne lumblije.

Uz natjecateljski dio i kušanje izloženih lumblija u Velikoj galeriji Centra za kulturu organizirana je i prezentacija autohtonih proizvoda lokalnih proizvođača u atriju Centra. Posjetiteljima se nudilo Korčulansko maslinovo ulje zaštićene oznake izvornosti, razne vrste likera, džemova i slatkih delicija kao što su bademi u šećeru, utopjenici i arancini. Djeca Dječjeg vrtića Radost prodavali su svoje prve lumblije koje su uz pomoć njihovih teta i načelnice Katarine Bikić u vrtiću pripremali prvog dana manifestacije Stajun od lumblije.
Vrijedne žene iz udruge Liga protiv raka KPLM napravile su prezentaciju svih sastojaka od kojih se pravi lumblija i pokazale postupak pripreme lumblije.

Za kulturno umjetnički program, koji je upotpunio cijelo događanje, bili su zaslužni Mješovita klapa FD Kumpanije pod vodstvom Janesa Vlašića, Folklorno društvo Mafrina i veloluški instrumentalni sastav Evergreeni. Uz brojne domaće posjetitelje ovo su događanje posjetili i grupa od 60-tak stranih gostiju pretežno iz Kine i Japana Dream trip koji trenutno borave u hotelu Korkyra u Veloj Luci.

Sve lumblije koje su preostale nakon završetka službenog dijela ocjenjivanja žirija donirat će se Domu za starije i nemoćne osobe Korčula – Vela Luka.

Galeriju fotografija Anđele Šćepanović možete pogledati na linku

https://drive.google.com/drive/folders/0B6Bs2AlkcHVHSjd3dzBVVDFTM1U
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2019

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2019