Službene stranice Općine Vela Luka Petak, 13. prosinca 2019.
 

Vela Luka

Kultura

Na prijelazu 19. na 20. st. Vela Luka je započela izgrađivati i svoj kulturni identitet. Prvoosnovano kulturno-umjetničko društvo bila je Narodna glazba 1893., koje djeluje i do danas te je najdugovječnije mjesno društvo. Prvi kapelnik je bio mo. Nikola Furlani. Uslijedilo je (1894.) osnivanje društva «Hrvatski napredak», što je značilo i otvaranje prve mjesne čitaonice. 1909. godine je pokrenut rad Pjevačko-tamburaškog društva «Hum», a proradio je i peti dalmatinski kinematograf «Tesla». Između dva svjetska rata djeluju i novoosnovane čitaonice «Jugoslavenska čitaonica», «Slavjanski» i «Seljačka sloga». Odraz ondašnjih političkih podjela vidljiv je i na glazbenom polju, pa tako krajem tridesetih djeluju tri mjesne glazbe – Hrvatska narodna, Sokolska i Križarska.

Svršetkom II. svjetskog rata kulturni i društveni rad se okrupnio u mjesnoj organizaciji «Jedinstvene narodnooslobodilačke fronte», koja će se kasnije preimenovati u konferenciju «Saveza socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske» (SSRNH). Od 1961. do 1975. u mjestu djeluje Narodno sveučilište. Jedan od njegovih najvećih organizacijskih pothvata jest Međunarodni susret likovnih umjetnika, koji se triput održao u razdoblju od 1968. do 1972. U sklopu mjesne konferencije SSRNH, 1975. će se formirati Centar za kulturu, koji će se početkom devedesetih osamostaliti.

U njegovom atriju, kao i na nekoliko lokacija u centru mjesta mogu se vidjeti izložen dio mozaika apstraktnih i figuralnih kompozicija nastalih 1968. Početkom osamdesetih u renoviranoj palači Franulović Repak otvoren je stalni postav Međunarodne poklon zbirke crteža, grafika i skulptura, nastale nakon razornog plimnog vala 1978. U zbirci se izdvajaju djela Ede Murtića, Koste Radovanija, Marije Ujević, Frana Kršinića i napose dvije skulpture Henryja Moora kao takve jedine na području Hrvatske. U galeriji Centra za kulturu je izložena i 41 drvena maketa brodova samoukog drvorezbara Nedjeljka Gugića Kotarca, a 1990. je otvoren i stalni postav arheološke zbirke, mahom nalaza iz Vele spile. Od 1983. u mjestu je otvorena i Galerija Anke Prizmić Šege.

Početkom devedesetih se gasi rad dotad najaktivnijeg kulturno-umjetničkog društva «Hum», u sklopu kojeg je uspješno djelovao muški i mješoviti pjevački zbor, nekoliko klapskih sastava (Oktet «Vela Luka», klape «Ošjak», «Vela Luka», «Hum», «Greben»…), folklorna, dramska, a jedno vrijeme i tamburaška sekcija. Devedesetih i u novom stoljeću je osnovano nekoliko udruga koje pokušavaju nadomjestiti ugasli «Hum». Folklorno društvo «Kumpanija» njeguje folklornu aktivnost, napose vitešku igru i tradicionalne plesove, «Velolučki pučki teatar» dramski amaterizam, dok «Trtajun» promovira pokladne običaje.

Vela Luka je rodno mjesto poznatih umjetnika – jednog od najvećih suvremenih hrvatskih pjesnika Danijela Dragojevića,  književnika Šime Vučetića, likovnih umjetnika Ante Marinovića, Gorkog Žuvele i Izvora Oreba. U mjestu i danas djeluje tridesetak likovnih amatera. Ovdje su se rodili i proslavljeni estradni umjetnici Oliver Dragojević i Jasna Zlokić.

Velu Luku u značajnoj mjeri definira klapska pjesma. U mjestu, u kojem su počele djelovati jedne od najstarijih klapa na području Dalmacije i koje je bilo jedno od najživljih rasadnika takvog načina pjevanja, danas djeluju muške, ženske i mješovite klape

Datum unosa u bazu: 22.12.2007
Datum zadnje izmjene: 27.02.2014
 

Narodna glazba

Narodna glazba Vela Luka je osnovana 1893. kao prvo kulturno-umjetničko društvo u mjestu. Prvi kapelnik je bio Nikola Furlani, rodom Labinjanin, koji je postavio čvrste temelje daljnjem razvitku i djelovanju. Prvi domaći kapelnici bili su Nini Joković (u dva navrata) i Nikola Mirošević Ševe, jedan od najvrsnijih velolučkih glazbenika i skladatelja. Nakon svršetka II. svjetskog rata, glazbu su predvodili kapelnici Petar Žuvela Antica, koji unosi novi poletni duh i okuplja mlade glazbare, a potom Mirko Stipković, Tonko Maričić i drugi. Značajni utjecaj na njenu nadogradnju i širenje repertoara izvršio je Miloš Tasovac.

detaljnije »

Folklorno društvo KUMPANIJA

U gotovo svakom mjestu na otoku Korčuli i danas djeluje viteško udruženje koje izvodi mačevalačke plesove. Riječ je o produktu pokladnih običaja, a u Veloj Luci je postojanje «Kumpanije» u dokumentima prvi puta zabilježeno 1846. Nakon 1926. nije se izvodila, da bi 2001. na poticaj Inicijativnog odbora Folklorne skupine «Mafrina» bila obnovljena. Te iste godine utemeljeno je i Folklorno društvo "Kumpanija".

detaljnije »

Udruga za očuvanje i promicanje pokladnih običaja TRTAJUN

Od 1996. god. pod nazivom "Trtajun" formirana je udruga za očuvanje pokladnih običaja iako ona postoji još od 1973. god. i neprekidno aktivno radi. Prvi je predsjednik bio Danko Žuvela Kosor. Uz organizaciju pokladne sezone, udruga je posljednjih godina angažirana i na kreiranje "maškaranih" zabava tijekom ljetnih mjeseci.

detaljnije »

Matica hrvatska Vela Luka

29. srpnja 1997. god. osnovana je u Veloj Luci Matica hrvatska kao ogranak najstarije kulturne ustanove našeg naroda (1842). Za prvog predsjednika izabrana je Vinka Žuvela, prof., a za počasnoga predsjednika Ivan Šeparović Musa. Nakon reorganizacije, Matica hrvatska Vela Luka djeluje kao samostalna udruga, a na čelu joj je Mirjana Žuvela.

detaljnije »

Glazbeno estradna Udruga GARDELIN

Udruga je  osnovana 01.09.1999. kao udruga glazbenika koji su se okupili oko projekta "Dječji festival". Osnivači udruge su Mario Prižmić i Vanjo Žuvela. Gardelin svake godine priređuje Prvi glas Vele Luke a od 2006. organizator je i Festivala djeteta Dubrovačko-neretvanske županije koji je koncipiran na skladanju i snimanju novih pjesama za djecu uzrasta osnovne škole uz prigodno objavljivanje CD-a s festivalskim pjesmama. Pored glazbeno-estradne sekcije Gardelin od 2006. ima i dječju dramsku sekciju čime je udruga proširila svoje aktivnosti i na dramski dječji izričaj. Od početka djelovanja velika pozornost se posvećuje i humanitarnom radu. Udruga trenutno okuplja djecu iz Vele Luke, Blata, Korčule, Dubrovnika i Zagreba kroz svoj festivalski program.

detaljnije »

Udruga za promicanje kulture i umjetnosti LUŠKO LITO

Udruga je osnovana 25.08.2004. godine. Na Osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Tonči Surjan "Trofo", za potpredsjednika Željko Maričić, tajnika Branko Joković, koji uz Radu Dragojević-Ćosović i Ivu Cetinića Parona čine Izvršni odbor. Za predsjednicu Nadzornog odbora izabrana je Merica Cetinić, a Stegovnog suda Ivan Prižmić...

detaljnije »

Udruga za promicanje dramskog amaterizma VELOLUČKI PUČKI TEATAR

"Velolučki pučki teatar" – Udruga za promicanje dramskog amaterizma osnovana je 23. veljače 2007. godine, kako bi se sačuvala dugogodišnja tradicija veloluškog dramskog amaterizma. Ciljevi osnivanja Udruge su promicanje dramskog amaterizma, njegovanje i promicanje starog veloluškog govora i izričaja, okupljanje mladih i borba kulturom protiv droge. Organizirani rad dramskih amatera Vele Luke započinje još 1911. godine osnivanjem diletantske sekcije u sklopu pjevačko-tamburaškog društva "Hum", kada su se prilikom zabava i plesova davali i manji kazališni komadi...

detaljnije »

Udruga za očuvanje tradicijskog pjevanja

Udruga za očuvanje tradicijskog pjevanja VELA LUKA upisana je u Registar udruga dana 07.04.2011. godine.
Osnovni cilj Udruge je očuvanje i promicanje tradicijskog  klapskog (a ccapela i uz pratnju instrumenata) i zborskog pjevanja. Djelatnosti Udruge su:

  • očuvanje i promocija tradicijskog pjevanja kao glazbene kulture karakteristične za Velu Luku
  • suradnja sa udrugama istih ciljeva i
  • osposobljavanje i usavršavanje glazbenih kadrova
  • razvoj i obrazovanje pjevačkih „kadrova“
  • razvijanje svijesti u prvom redu djece i mladih, ali i građana o tradicijskim vrijednostima na području glazbene umjetnosti...
detaljnije »
 
 
naslovna
 

Kultura

© Općina Vela Luka 2002 - 2019